Des eller dus? Hver fjerde dansker er klar til at afskaffe tiltaleformen 'De'. Foto: Colourbox

Hver fjerde dansker vil afskaffe ’De’

6. juli 2012

Flere ældre end unge mener, at det er tid til at afskaffe tiltaleformen 'De'. Udtryk for lighedstænkning, mener sprogekspert

Hver fjerde dansker mener, at man godt kan afskaffe den høflige tiltaleform 'De', og lidt flere ældre end unge mener, at 'De' bør helt ud af det danske sprog.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroXpress.

LÆS OGSÅ:Sagde de 'De' til mig?

I Dansk Sprognævn mener seniorforsker Ole Ravnholt, at danskernes holdning hænger sammen med, at 'De' har været næsten forsvundet ud af det danske sprogbrug siden 1970'erne.

»Min opfattelse er, at 'De' i praksis næsten er afviklet. Det er udtryk for en stærk lighedstænkning, at vi vælger ikke at bruge udtryk, der markerer rang og distance, men i stedet nærhed. Der er andre metoder til at udtrykke høflighed - for eksempel at bruge både for- og efternavn - og derfor ser jeg det ikke som et stort tab rent sprogligt,« siger Ole Ravnholt til metroXpress.

Han har dog selv oplevet, at både butiksassistenter og mekanikere har sagt 'De' til ham.

Ifølge Inge Correll, der har skrevet to bøger om takt og tone, vil det være et stort tab, hvis de høflige tiltaleformer forsvinder ud af det danske sprog.

»Vi vil gerne have ry for at opføre os korrekt og leve internationalt. I Tyskland og Frankrig kunne man ikke drømme om at sige 'du' til hinanden, så hvorfor skulle vi afskaffe det i Danmark og komme galt af sted i udlandet? Det bliver aldrig umoderne at opføre sig pænt, og derfor skal vi ikke afskære os fra at sige 'De',« siger Inge Correll til metroXpress.

Fakta: Undersøgelsen

25 procent af danskerne synes i høj eller meget høj grad, at tiltaleformen 'De' bør afskaffes.
17 procent svarer i nogen grad, 18 procent i mindre grad, og 33 procent mener slet ikke, tiltaleformerne skal ud.

22 procent af de 18-29-årige synes, at 'De' skal afskaffes, mens 27 procent af de 60-74-årige synes det.

69 procent af de 50-59-årige mener slet ikke, at fremmede bør tiltale dem med 'De', og dermed er de de største 'De'-modstandere.

Blandt 18-29-årige og 60-74-årige er der en lige stor andel, som gerne vil være fri for 'De': 57 procent.

Kongelige er det dog i orden at tiltale med et 'De' - det ville 64 procent af danskerne gøre.

Ældre mennesker ville 46 procent bruge den høflige tiltale over for, mens 6 procent ville tage den i brug over for alle mennesker, de møder for første gang. 16 procent svarer, at der ikke er nogen, de ville sige 'De' til.

Kilde: YouGov for metroXpress. Undersøgelsen er baseret på interview med 1.014 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år i perioden 29. juni til 1. juli 2012.

Del artiklen på Facebook

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger

FACEBOOK: Bliv ven med etik.dk


Jobmarked: Se ledige stillinger